Gnocchi z pesto i nie tylko!

Nie da się ukryć, że jesteśmy kluskożercami, a gnocchi moglibyśmy jeść dosłownie na 100 sposobów. Zdradzę Wam dzisiaj swoje ulubione wersje podania. 1. Gnocchi z pesto - na pierwszy ogień klasyk!

LISTA ZAKUPÓW - porcja dla 2 osób: - 500g gnocchi - pesto 2 łyżki - garść ulubionych pestek np.: słonecznik, dynia, orzeszki pinii. - 2 łyżeczki oliwy - ile chcesz/lubisz/możesz parmezanu (zamiennie inny tarty ser, który lubisz) - pieprz do smaku CO DALEJ? - Na rozgrzaną patenie, dodajemy 2 łyżeczki oliwy. - Wrzucamy kluseczki gnocchi ( gnocchi pakowane przez nas próżniowo, delikatnie "sklejają się", kiedy tylko nabiorą temperatury rozdzielą się na odpowiednie klusunie na Twojej patelni, daj im chwilkę). - Teraz wszystko zależy od Twojego ulubionego "przysmażenia" lub czasu, który masz do wydawki obiadu/kolacji. Ja kocham mocno zarumienione lekko chrupiące. Więc tak też je smażę co jakiś czas mieszając. - Kiedy uzyskam pożądany efekt przesmażenia, wyłączam palnik i odstawiam patelnie na bok. Dodaje pesto i dokładnie mieszam. - Gnocchi przerzucam na talerze, posypuje parmezanem, pestkami oraz świeżo mielonym pieprzem. -Gotowa, sycąca, szybka i smaczna uczta, znika z talerzy w parę minut. 2. Gnocchi na maśle z szałwią i czosnkiem - kto nigdy nie próbował niech zapisuje to na tego tygodniową listę! ( no joke)



LISTA ZAKUPÓW - porcja dla 2 osób: - 500g gnocchi - 1/3 kostki masła - 1 duży ząbek czosnku - kilka listków świeżej szałwii - opcjonalnie ulubione pestki/orzechy CO DALEJ? - Gotowe kluseczki gotuj kilka minut do wypłynięcia. - W międzyczasie na patelnie wrzuć masło (aby masło się nie spaliło zawsze dodaje kapkę oleju), przesmaż posiekany czosnek. - Ugotowane gnocchi przełóż na patelnię z czosnkiem i masłem. Dodaj posiekaną szałwię, wymieszaj i gotowe! 3. Zapiekanka gnocchi


LISTA ZAKUPÓW - porcja dla 4 osób: - 1 kg gnocchi - 3 cebule szalotki - 2 ząbki czosnku - 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki - kilka liści świeżej bazylii

- 1 cukinia - 1 czerwona papryka słodka - sól, pieprz, oregano, cukier - mozzarella tarta - 1 łyżka oliwy CO DALEJ? - W garnuszku na oliwie zeszklić obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę szalotkę, dodać posiekany czosnek i chwilę razem smażyć. Wlać pomidory z puszki, doprawić szczyptą soli, pieprzu, cukru i oregano. - Gotować przez ok. 10 minut, następnie dodać świeżą bazylię i zblendować ( nie jest to konieczne jak nie macie pod ręką blendera!) - Na rozgrzaną patelnie z oliwą, dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę. Doprawić suszonym oregano i pieprzem. - Dorzucić gnocchi, smażyć razem mieszając przez 3 min. - Piekarnik rozgrzać do 200 stopni ( termoobieg). - Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować 3-4 łyżki naszego wcześniej przygotowanego sosu. Wyłożyć na to połowę porcji gnocchi z warzywami z patelni i zalać resztą sosu. Górę zasypać mozzarellą tartą ( dla smakoszy- warto dodać także parmezan!) - Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut aż ser się roztopi i zacznie się rumienić. - Serwować z listkiem świeżej bazylii, i szczyptą świeżo mielonego pieprzu.

Na zdrówko kochani! Buziole, Ania

1 wyświetlenia0 komentarz